Kolik nových voličů získá Miloš Zeman omilostněním nájemného vraha Kajínka?

Osobně si myslím, že mnoho ne. Vycházím z toho, že ti, kteří jsou na tom morálně tak špatně, že tento jeho "akt milosrdenství" ocení, by mu svůj hlas dali tak jako tak, neboť již dávno tvoří pevné jádro Zemanových voličů.

 

Zkraje minulého roku prezident Zeman při jednom ze svých četných  záchvatů bájivé lhavosti prohlásil o Kajínkovi, že při svých loupežích lámal ruce a nohy, proti čemuž se Jiří Kajínek dotčeně a oprávněně ohradil, neboť nic takového nedělal. A já jsem si tehdy říkala, kam až jsme to dopracovali, když člověk musí více věřit na doživotí odsouzenému zločinci, než vlastnímu prezidentovi.

Nedávno Zeman pro změnu prohlásil, že vážně uvažuje o udělení milosti Jiřímu Kajínkovi.. A já jsem si tentokrát říkala něco jiného. Že se stal zázrak a prezident se konečně jednou chce sám od sebe omluvit za některou ze svých lží (které chrlí  jako mladoboleslavská Škodovka auta) a Jiřímu Kajínkovi se omluvit rovnou darem z nejvyšších - vrácením svobody! Přesto, že tím poruší zřejmě i poslední ze slibů, kterými se nás snažil obalamutit při předvolební kampani a po nástupu do funkce prezidenta.

Ale po chvíli uvažování mi došlo, že i když Miloš Zeman umí být coby prezident opravdu štědrý - vzpomeňme na státní vyznamenání, kterými obdarovává své kamarády, obdivovatele a pochlebovače - udělení milosti vrahovi jako umluva, to je trochu silná káva. Zvláště, když prezident se neomlouvá ani tehdy, nařídí-li mu to soud.

Takže nakonec mi z toho vyšlo, že:

- nejedná se o omluvu, ale součást předvolební kampaně, kterou prezident Zeman údajně nepovede

- prezident Zeman tentokrát kupodivu nelže a o milosti pro Kajínka opravdu uvažuje. Ale - bohužel pro Kajínka - zůstane nejspíše jen u toho uvažování a po volbách se celá věc nechá vyšumět.

Já samozřejmě vím, že prezident má právo udělovat milosti, stejně jako má právo udělit ji komu chce. Přesto si myslím, že je rozdíl mezi udělením milosti člověku, který nešťastnou náhodou zabije svého otce, jako syn paní Čáslavské (přesto to Havel schytal), nebo omilostněním několika tunelářů, jak se symbolicky rozloučil s úřadem Václav Klaus, nebo dát milost člověku, který byl odsouzen na doživotí za nejtěžší zločin a jehož případ prozkoumávalo několik soudů.

Zvláště je-li to proto, aby mohl být součástí předvolební kampaně.

P.S. Ty smazané příspěvky v diskusi, to je trolling blogera Hermánka

Autor: Marie Jandová | středa 19.4.2017 10:35 | karma článku: 31,32 | přečteno: 982x