Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JW

Masaryk, Pekař a Zeman

Asi největším odpůrcem TGM byl jeden z našich největších historiků Josef Pekař. Nesmiřitelní v pojetí českých dějin a úlohy církve v ní. Husita a nehusita. Pekař nazval bitvu u Lipan dnem, kdy nad Českým královstvím opět vyšlo slunce a o vědecké práci TGM v oblasti historie..."Masaryk nám jako vědátor neimponoval, kdekoliv se pouští do otázek historických, pracuje a soudí jednostranně a doktrinářsky. To poznání naplnilo nás nedůvěrou k vědecké činnosti jeho vůbec, neboť tam, kde není solidní heuristiky a poctivé kritiky, nemůže být vědy."

Přesto, když Pekař zemřel, chtěl mu jít TGM na pohřeb. Sám však již ležel v podstatě na smrtelném loži. Poslal tedy věnec s nápisem "Profesore Pekaři, vzpomínám často na Vás a na naše styky. Byl jste hodný člověk!"

TGM byl státník, který měl úctu i ke svým "odpůrcům". Zeman? Funkce, jmenování, dnes i pohřby spojuje s tím, zda ho dotyčná osoba velebí, či ne. Co dodat.

12 1
možnosti
Foto

Máte naprostou pravdu, děkuji za příspěvek

4 1
možnosti
Foto

Jsem přesvědčený, že animozita až přímo nenávist paní autorky (což ve svých článcích i vyjádřeních v diskuzích prokázala již vícekrát) vůči prezidentu Zemanovi je tak velká, že pokud by se prezident Zeman pohřbu kardinála Vlka osobně zúčastnil, tak tady naopak napíše článek o jeho hlubokém pokrytectví.

Prostě cokoli by Zeman udělal, bylo by špatně a za všech okolností by byl nějaký důvod k jeho špinění za každou cenu! Rv

A k věci samotné - pan kardinál Vlk si nepochybně zaslouží důstojné rozloučení se vší úctou i poděkováním. Ale zda se jeho pohřbu má či nemá (či vůbec programově může) osobně zúčastnit prezident, o tom rozhoduje jen a pouze prezident sám a cokoli jiného jsou pouhé dohady a fabulace (většinou zcela zástupné a nechutné a sloužící k dehonestaci za každou cenu).

11 6
možnosti
Foto

Ale nikdo neříká, tím méně paní Jandová, že president něco musí.

Jde o to, co vyjádřil velmi trefně pan Walter o cosi výše.

P.S. úsměvné je, že píšete, co by autorka napsala kdyby.....

5 1
možnosti
VH

Jen drobnou poznámku: Na prťavostí pana Zemana čníme skoro každý. Nejen pan Klaus. Není to těžké.

9 0
možnosti
Foto

K diskusi: existuje jistý nepsaný úsus. Pan kardinál Vlk byl představitelem nejpočetnější církve u nás, té církve, která po staletí utvářela tento prostor, vzdělávala obyvatele, dávala jim práci a starala se o ně v situaci, kdy se o ně společnost již postarat nemohl či nechtěla.

Pro značnou část obyvatel byl autoritou, pro lidi věci znalé i člověkem, jehož morální vlastnosti byly pevné a neměnné / na rozdíl od některých - i současných - politiků/, kteří neměli problém změnit svou životní filosofii.

Je některým obtížné až nemožné vysvětlit, že kardinál Vlk nebyl představitelem nějakého spolku. Komunistická výchova se svým třídním bojem proti náboženství vykonala své.

Velký člověk se pozná podle toho, že i přes značné názorové rozepře je schopen uznat velikost protivníka. Třeba tím, že mu vzdá - naposledy na této zemi - úctu.

16 2
možnosti
VH

S hodnocením kardinála Vlka sice nesouhlasím, ale se smyslem příspěvku samozřejmě ano.

1 0
možnosti
TB

A proč by měl vlastně na ten pohřeb jít? Česko je sekulární země. Navíc, pokud by šel na pohřeb katolíka, tak by pak měl jít i na pohřeb třeba Jehovistů?

1 2
možnosti
MB

Pro zajímavost - Prezident Miloš Zeman , (28.09.2016), vyzval k návratu ke křesťanským kulturním kořenům v době, kdy Evropa čelí náporu islámského fundamentalismu. Uvedl to na závěr tradiční poutní mše ve Staré Boleslavi, která byla věnována odkazu svatého Václava.

Kořeny se nám za 42 let, jaksi vykořenily ... :-)

3 0
možnosti
JAZ

Má chodit prezident na pohřeb i okresnímu předsedovi rybářů?

2 5
možnosti
MM

Dole v diskuzi jste se ještě tvářil jako neznalý a tázající. Teď jste se plně projevil. :-P

1 0
možnosti
LC

Nic proti vašemu názoru. Jen by mě zajímalo, u jaké funkce, podle vás, ta slušnost/neslušnost účasti na pohřbu začíná. U bývalého předsedy fotbalového svazu, u bývalého prezidenta lékařské komory, u bývalého předsedy odborových svazů, čestného předsedy politické strany ...?

4 2
možnosti
MB

Možná to bude tím, že pan Vlk dokázal, že je možné mít celoživotní hodnotový systém. Ten už 2 tisíce let má tradici v naší kotlině. Snad i tím, že za svůj život neuhnul, sebral štafle , vědro vody a šel omývat výkladní skříně. Podobně pak, nevstoupil do KSČ, neobklopoval se podivnými rudými živly a ani jim pak nevytvářel pracovní příležitosti. Vlk neprověřen, přežil. Další bez prověrek, si vedou ještě lépe. To nicméně nezabraňuje hradním výzvám k návratu ke kořenům, (nedávný výrok). Poté, opět, jako celý život. Něco mluvit - něco jiného konat. To zesnulý Vlk nedělal - dal příklad. Jsou tedy i jiné příklady - ty pak i táhnou ... Klasika ... :-)

11 2
možnosti
PD

P93e47t72r 70D42r22a66p62a29l

21. 3. 2017 10:03

2 tisíce let? že mě ve škole učili něco jiného

2 0
možnosti
PK

A to jak Klaus vystoupil na pohřbu VH, co si ve skutečnosti o něm myslel a nedlouho po pohřbu se veřejně vyjadřoval je asi větší pokrytectví. Ale na místě Zemana bych na pohřeb šel.

0 0
možnosti
JAZ

Mohl by mi někdo bez urážky a bez pocitu nějakého útoku sepsat všechny body, kvůli kterým je pan Vlk opěvován. Čím se prosím zasloužil o něco v sekulární ČR? Proč je tak glorifikován? Berte to prosím bez ironie. Já nevím a ani jsem se nepotkal ve svém životě s nějakým skutkem pana Vlka. Já nehaním jen se ptám, děkuji.

P.S. Jak Zemana nemusím, tak toto je asi jediné správné rozhodnutí - nejít na pohřeb. Pan VLK nebyl politik, státník a neměl žádnou vazbu na stát (veřejný činitel, poslanec....).

2 2
možnosti
JAZ

Pane Svoboda, jen se slušně ptám, kde jsem se jako slušný občan ČR mohl setkat se skutky pana Vlka a vy raději, aby jste odpověděl dáte mínus. Mám si myslet že ten pán pro slušné lidi nic neznamenal?

0 0
možnosti
  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2882x
Důchodkyně, která má čas napsat občas blog. Nemám vyhraněná témata. Budu psát o tom, co mě právě zaujme. V současnosti mě zajímá především Petr Pavel, Petr Fiala a válečný zločinec Putin.

Seznam rubrik