Diskuse

Po společném státu se Slováky se může stýskat snad jen masochistovi

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

jsem cecho-slovenka, ze zacatku mi rozdeleni komplikovalo zivot, ale ted je dobre, ze si jde kazdy svou (jinou) cestou.

1 0
možnosti
Foto

Jsem ráda, že právě vy máte stejný názor jako já :-)

0 0
možnosti
AK

Ceskoslovensko bylo predurcene k zaniku od sameho zacatku. Jeho zalozeni vyslo ze lzi, nasilne, neprirozene a vysledek se dostavil dokonce dvakrat.

V podobne situaci je dnes i "Cechie". Ano, tento hnus jsem musel dat do uvozovek, protoze podobny konec ceka i "Cechii". Tento naslednik Ceskoslovenska s ceskoslovenskou vlajkou a ceskoslovensky gottwaldovskymi kraji nemuze od principu zkoncit jinak nez rozpadem, tedy pokud politici nedostanou rozum a zavedou spolkovy stat. Dnesni ignorace, arogance, vymazavani z historie a pocestovani Moravy a Slezska se timto smerem ubira.

1 0
možnosti
LC

Jó, tak tentokrát (a už podruhé) se podepisuji pod každé vaše slovo. Když už jste zmínila to handrkování o název státu, vzpomínáte na ty příměry "Červená a Bílá pruhovaná peřina"? To byla doba.

0 0
možnosti
Foto

Zázraky se dějí, ale na peřinu se nepamatuji :-) díky

0 0
možnosti
LB

Paní Maruško, právě jsem dočetla skvělou knížku Na vlnách BBC a Svobodné Evropy od Zuzany Fried-Preissové (PROSTOR, 2013), myslím, že by Vás mohla zajímat.

Její autorka (1944) je Slovenka ze Žiliny, která v Praze studovala fildu na UK a v roce 1964 emigrovala do Anglie, kde pak pracovala jako redaktorka slovenské sekce BBC. Ve své knize mj. popisuje vzájemné vztahy mezi slovenskou emigrací, ale i dosud nepublikované informace třeba o čs. exilové vládě v Londýně. Vřele doporučuji. A za blog samozřejmě karma.

1 1
možnosti
Foto

Děkuji moc, Leono, za karmu i tip na čtení. Mám ráda lidi jako vy :-)

2 1
možnosti
Foto

je to škoda, pan Fico by byl dobrý premiér R^

1 1
možnosti
AG

A37l21e81x 44G86r82e81g93o82r

24. 3. 2017 15:08

Tak teď ještě můžeme rozdělit to co zbylo na republiku Českou a Moravskou a bude to.

Na rozdíl od Vás si nemyslím, že to Klaus s Mečiarem provedli skvěle, ale když už , tak se měli zeptat ve veřejném plebiscitu svých voličů.

K tomuto kroku neměli žádný mandát. Jen to byli dva kohouti na jednom velikém společném smetišti a oba se rozhodli pro své vlastní menší smetiště bez ohledu na ostatní.

Pokud se nemohly podle Vás dohodnout dva velmi blízké státy, jak se potom na federaci může domluvit 27 současných států v EU. Británii jsem již vynechal.

2 0
možnosti
JL

Vas prvni odstavec pane Gregore koncici "a bude to" me zaujal. Tak to po vic nez 1200 let bylo. Zemske zrizeni Cechy a Morava a fungovalo daleko lepsi nez soucasnych odpornych 14 gottwaldovskych kraju. Prave ta spolkovovost utuzovala vzajemnost a sounalezitost Cechu a Moravanu. Vymazani zemske hranice Zemanem a loupez cele zapadni Moravy prineslo jenom revnivost a trpkost.

Morava byla vzajemnym pojitkem mezi Cechy a Slovaky. Neni Morava, neni pojitko, neni Ceskoslovensko.

1 0
možnosti
Foto

Docela jsem se pobavil, jak rozhořčeně píšete, že se strany vládní koalice hádají mezi sebou. Ještě že něčeho takového Sobotka s Babišem nejsou schopni.

2 0
možnosti
Foto

Kontrolní otázka : strany vládní koalice vede kdo???

P. S. Nepíšu moc rozhořčeně?

0 0
možnosti
SH

Souhlasím nahlas a ráda. S tím, že moje babička byla Slovenka z maďarského pomezí. Vím, o čem mluvím.R^

2 0
možnosti
Foto

Tak vy jste to měla tuplovaný ;-D, děkuji:-)

0 0
možnosti
Foto

Máte naprostou pravdu, paní Jandová. Všichni co si chtějí pamatovat, tak vědí, že se ve Federálu neřešilo nic zásadnějšího, než název státu. Slováci byli jako šílení, neustále měli pocit mladšího bráchy, kterému ten starší ubližuje.

Rozdělení státu bylo historickou nutností, která vzhledem k současné situaci v Evropě nemá žádný strategický význam.

R^

8 1
možnosti
VV

Ale to Cesko-Slovensko, co za te federalni vlady Slovaci chteli nebylo nic jineho nez navrat k puvodnimu prvorepublikovemu nazvu. nechapu, proc se tomu cesti poslanci tak branili.

1 0
možnosti