Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Pro mě Jan Palach představuje občanskou společnost, které se režim tak děsil.

Jeho čin převážně zlehčují ti, kteří se nikdy za minulého režimu v ničem neangažovali. Stejně tak zlehčovali disent a dělají to vlastně pořád. Svědomí?

Také není pravdou, že Palachův čin ničím nepohnul. Dvacet let zaměstnával jak lidi

čistého srdce, tak státní aparát. Myslím, že jeho oběť nebyla zbytečná.R^

17 0
možnosti
MB

A čo taký Palach - ten, to mal jednoduché. Sprisahala se iba KSČ, Štátná bezpešnosť a vola aké tanky. Čo mám povedať ja - chudák samotný? Odhalil ma mezinárodný súd - na Slovensku i Štrasburke. Naháňajú ma v Česku i Brusele. Kalúsok, polícia, súdci, Boha i ten Bôčik! Palach to urobil! No, ja vam hovorím, že nikdy - opakujem nikdy! A dobre som zrobil! I múdry M. Zeman ma nezabudol pochváliť! Já son ten, ktorý pre Dotácie a Českú republiku doslova zahoriel! Jan Palach - Ako Kefalin, také absurdné ... Čau lidi ... :-)

3 2
možnosti
JS

Naprostá většina lidí, kteří odmítají pateticky adorovat Jana Palacha jako hrdinu, se nedopouštějí ani zlehčování ani znevažování jeho oběti. Jen prostě pochybují o jejím smyslu, což je zcela logické a hlavně legitimní. Nechceme se snad vrátit do doby, kdy nám bude někdo diktovat správné názory? Vy ale rozdělujete lidi na "ty správné" a na "ty zbabělé" podle toho, jaký postoj zaujímají k sebeupálení Jana Palacha. To ale rozhodně není férová metoda. To je manipulace.

Sebeupálení je tak děsivým způsobem sebezničení, že pochybnosti o smyslu takové smrti jsou zcela oprávněné. Když se dnes podíváme, kolik lidí si na Palachově příběhu buduje kariéru, s jakým patosem a manýrou se k tomu vyjadřují... A přidejte k tomu naprosto mimořádnou mediální kampaň – jméno Palach zní masmédii ze všech stran... Ta kampaň má daleko k pluralitě názorů. V jednoznačně nevýhodné pozici jsou dnes lidé, kteří se odvažují o smyslu Palachovy oběti pochybovat. Chtěl by snad Palach, aby se z něj stala nedotknutelná svatá busta z bronzu?

6 3
možnosti
Foto

Děkuji za příspěvek, pane Svobodo. Škoda, že je o úplně něčem jiném, než můj blog.:-)

3 3
možnosti
Foto

R^ poctivě řečeno, karmaV:)

jsem ta, co KS volila a je to právě pro tohle. A pokud tu mám číst cosi o vytváření mýtu a jakéhosi podivného kultu, překopíruju sem s dovolením text Dušana Třeštíka, který dokázal věci nepateticky pojmenovat o komsi jiném, ale vyjádřil tím, co je s odkazem smrti JP v důvodu těch oprávněných vzpomínek víc než jasné...

7 0
možnosti
Foto

Dušan Třeštík -TGM, mýtus o panu profesorovi

"Tři sta let jsme trpěli pod cizáckými Habsburky, pak přijel na bílém koni dobrý tatíček Masaryk v čele svých legií a 28.října 1928 nás osvobodil. Pod jeho moudrým vedením naše země vzkvétaly, dokud jim do zad nevrazil dýku zlý Hitler. Atakdále, takovému a dalším mýtickým vyprávěním lidé věřili ještě ne tak dávno. Pro naše otce a dědy to bylo jen trochu přikrášlenou pravdou, ani ne tak o Masarykovi, jako o nich samotných, o jejich velice konkrétních , nelehkých osudech v šílených dobách 20. století. Činilo to z náhodného a bezesmyslného utrpení, jehož přece nebyla ušetřena žádná rodina,alespoň trochu oběť za "vyšší princip".

Dnes už to vybledlo, říká nám to málo, nebo nic.

To ale neznamená, že se mýtickým vyprávěním našich dědů a otců máme posmívat. Zkusme si představit, jak budeme se svými iluzemi o sobě a světě za dvacet třicet let směšní my! Člověk je zvíře mýtotvorné.

Bez vyprávění, která dávají životu smysl, nemůže břímě života snášet."

At se zkrátka pitvá cokoliv...kdo jen trochu chce, tu "pochodeň č.1" má ve významu zcela samozřejmě jako světlo zapálené ve tmě a jako světlo nám všem - průvodce ve tmě, té, která se tu bohužel léta žila.

9 0
možnosti
Foto

Škoda, že to na rozdíl od toho zlehčování a znevažovaní nestačí na titulku.

4 1
možnosti
Foto

Paní Marie, napsala jste to pravdivě a velmi pěkně - velká karma:-)R^ Jdu si pročíst diskuzi, to zas bude nadávek a urážek, asi ... no, bytostní demokraté, tito zastánci a adoranti lumpů, zlodějů, estébáků - obhájci komunismu a komunistů - tedy zločinců.:-/

5 0
možnosti
Foto

... tak se musím omluvit diskutujícím, žádné urážkyR^ ... jen je všude Kroupa;-)

3 0
možnosti
Foto

R^ Karma.

Snahy snížit význam Palachovy oběti a její velký mravní apel jsou jen opakováním komunistické propagandy z roku 1969, která jela přesně podle not dodaných z Kremlu. Viz Brežněvův dopis z 23. ledna 1969, kde je přímo "manuál", jak mají naši komunisté o Palachovi mluvit. Brežněv se vztekal, věděl velice dobře, jaku sílu má Palachův čin, ve vztahu vůči veřejnosti u nás a ve světě. Palach se svá ̈ým činem stal veřejnou obžalobou brutální ruské okupace a jejích smutných dopadů na naši zem.

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/vyroci-palachova-upaleni-jak-reagoval-breznev/r~i:article:627175/?redirected=1547806784

Takže dnes jsme jednoduše svědky dalšího, téměř "brežněvovského" pokusu o normalizaci ;-(

8 0
možnosti
Foto

Přesně tak, pane Trizuljaku. Vždyť on se Zeman také počítá mezi vůdce brežněvovského typu.

2 0
možnosti
EH

Hrdina by měl inspirovat k následování svého příkladu. Havel a hrdina? Bezesporu byl a zaslouží si být ikonou polistopadové politiky (ač s jeho některými činy a výroky nesouhlasím). Palach? Nejsem si jistá, protože mučednickou smrt používají hojně islamisté a víme, jak to vypadá. Oni také oslavují své padlé a dávají je za příklad dalším. Palach naštěstí vlnu sebeupalování nepodnítil. Každý má právo na život, i kdyby to byl život pod bičem.

4 1
možnosti
MM

Každý má právo na život i kdyby to byl život pod bičem.

No prosím, ale není statečné i za cenu sebeobětování upozornit ostatní, že takto žít nemusí a není to v souladu s důstojností člověka?

6 1
možnosti
MM

S obsahem blogu plný souhlas. R^

5 1
možnosti
Foto

Děkuji moc, pane Mudro :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2882x
Důchodkyně, která má čas napsat občas blog. Nemám vyhraněná témata. Budu psát o tom, co mě právě zaujme. V současnosti mě zajímá především Petr Pavel, Petr Fiala a válečný zločinec Putin.

Seznam rubrik